У Бібрській громаді відбудеться святкування «Сто гостей Святого Яна» та Дня Європи

У Бібрській громаді  відбудеться святкування «Сто гостей Святого Яна» та Дня Європи

13.05.2021

15-16 травня на Бібреччині вперше піднімуть 9 прапорів ЄС під гімн Європи на дев’яти знакових об’єктах громади. Серед них гора Камула, Свірзький замок, П’ятничанська вежа, Бібрська ратуша, історичний будинок Сокола у Бібрці, Скарбова Гора та інші.
 
Долучитися до підняття прапора на всіх публічних локаціях може кожен охочий. Для гостей також проведуть екскурсії ратушею, де знайшли старовинну фреску “аптекарів”, “Соколом”, де діє Кімната Бургомістра і офіс гостинності, Свірзьким замком, де цього дня урочисто відкриють туристичний сезон, а прапори піднімуть лицарі та голова Національної спілки архітекторів України Олександр Чижевський. 

Центральною локацією у святкуванні буде старовинна статуя середньовічного чеського святого Яна Непомуцького у Суходолі, покровителя рік, мостів і мандрівників (його поява в Україні, поширення у Галичині та на Волині, найімовірніше, пов’язані також із чехами, які селилися на українських землях з початку XVIII ст.). 

За ініціативи волонтерів “Сокола” та за підтримки Чеського центру у Києві, там вдалося полікувати чотири 150-літні липи. Наступного року волонтери планують знайти кошти на реставрацію самої скульптури.

“Дерева були порослі омелою, два з них мають глибокі дупла, їх ніхто ніколи правильно не кронував. Ми тішимося, що цього року вдалося полікувати липи, але сподіваємося наступного вдасться знайти партнерів і доброчинців, щоб відреставрувати саму статую, якій не менше 120 років і яка також є унікальною і справді цінною”, - каже творець маршруту “Сто гостей святого Яна” та ініціатор догляду за липами, координатор бібрського “Сокола”, голова комісії з питань історико-архітектурної спадщини та туризму обласної ради, архітектор  Іван Щурко. 

З нагоди Дня Європи на Бібреччині гостюватиме і директорка Чеського центру в Києві при Посольстві Чехії в Україні Радка Рубіліна. Чеський центр є одним із партнерів проведення святкувань і також надав для некомерційного перегляду фільм “Перлини на дні”, котрий можна буде 15 травня переглянути та обговорити о 19.00 на Скарбовій Горі у Лопушній.

Власне, до статуї Святого Яна у Суходолі волонтери “Сокола” розробили унікальний туристичний маршрут, який передбачає відвідування старовинних церков-пам’яток у Волощині, Лопушній, Бібрці, Вільхівці, Великих Глібовичах. Щонайменше 100 гостей до Святого Яна запрошують 15 травня, з 11 години і до вечора. О 16 тут, біля статуї, на роздоріжжі, відбудеться «живий» концерт барокової чеської фортепіанної музики. А в неділю о 15.00 в історичному будинку “Сокола” свято продовжить музично-поетичний вечір “Ми і є Європа”.