Понад 30 митців та культурних менеджерів радилися, як розвивати Львівський палац мистецтв

Понад 30 митців та культурних менеджерів радилися, як розвивати Львівський палац мистецтв

26.03.2024

Сьогодні, 26 березня, у Львівському палаці мистецтв зібралися понад 30 очільників культурних інституцій Львова та області, митці, культурні менеджери та культурологи, а також депутати міста, області та Верховної Ради. Спілкувалися про майбутнє обласної культурної установи. Аби вислухати різні пропозиції, ідеї та погляди, формат відкритої «Стратегічної майстерні» ініціювало керівництво закладу.

В.о. керівника Львівського палацу мистецтв Левко Ванькович каже: за результатами сьогоднішньої зустрічі має постати «дорожня карта», а за нею і стратегія розвитку палацу мистецтв на наступні 5 років.

Серед запрошених і присутніх були, зокрема, керівники й представники «Дому Франка», «Національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького», Інституту стратегії культури, «Я-Галереї», Львівської національної академії мистецтв, обласної спілки художників, Центру інтелектуального мистецтва «Меркурій», Центру міської історії Центрально-Східної Європи.

«Такі стратегічні зустрічі потрібно зробити в усіх наших обласних закладах. Львівський палац мистецтв має стати мистецько-культурним вуликом, довкола якого будуть відбуватися багато різного роду культурних подій. І нинішня зустріч показала цю його обʼєднавчу силу. Окремо хочу сказати про кінотеатр «Львів», який також є у підпорядкуванні палацу мистецтв. З ним потрібно негайно щось робити, бо будівля у плачевному стані», — каже Тетяна Письменна.

Присутні ознайомились з роботою виставкових й концертних залів, побували в музеї Тараса Шевченка, ознайомилися зі станом справ та діяльністю Львівського палацу мистецтв.

Далі — працювали у групах, під керівництвом професійного модератора.

Директор Національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Тарас Возняк вважає, що такі широкі робочі зустрічі митців і культурних діячів у Львові є дуже важливі й потрібні. Щодо самого палацу мистецтв, то на думку культурного менеджера, культуролога, політолога і перекладача, установа має величезні площі, які важко утримувати, обігрівати. Тому потрібно починати з енергоощадності, ремонтів, переобладнання та осучаснення виставкових площ. Все це потребує великих коштів, які, однак, можна залучити, тільки знаючи, як саме буде діяти та розвиватися палац мистецтв.

«Треба розуміти, для чого потрібна ця будівля: для мистецьких виставок чи продажу товарів? Як осучаснити й зробити енергоощадною будівлю? Без розуміння цього не тільки з боку дирекції, а насамперед обласної ради — заклад буде стагнувати. Змінювати цю структуру треба зараз радикальними кроками», — каже Тарас Возняк.

«Мета нинішньої зустрічі – розробити дорожню карту, яка дозволить визначити стратегічні напрями розвитку нашого закладу. Нас важливо врахувати думки та ідеї різних учасників мистецької спільноти. Адже це все — люди творчі, люди з досвідом. Тож якісні пропозиції обов’язково стануть основою стратегічного документа, який визначатиме напрямки розвитку палацу. Ми вдячні всім учасникам заходу, а також всім, хто долучається до розвитку культури та мистецтва у Львові й області», – зазначив в.о. директора Львівського палацу мистецтв Левко Ванькович.