Очільник облради завітав на фестиваль бойківської культури «БойЄ»

Очільник облради завітав на фестиваль бойківської культури «БойЄ»

13.10.2019

Сьогодні, 13 жовтня, с. Урич Сколівського району на території музею‐заповідника «Хата в Глубокім» триває перший Фестиваль бойківської культури «БойЄ». Гості фестивалю мають можливість дізнатися більше про бойків і про те, як популяризувати унікальні місця України.

Відвідав мистецький захід голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

"Упевнений, фестиваль «БойЄ» сподобається всім відвідувачам і подарує кожному гарний настрій", - сказав у вітальному слові очільник облради. 

Окрім того, він розповів гостям свята, що захід відбувається в рамках проєкту «Світ Карпатських розет – заходи зі збереження унікальності культури Карпат», що реалізується разом із партнерами Асоціацією «Єврорегіон «Карпати – Україна» за підтримки CBC Programme Poland‐Belarus‐Ukraine.

"У результаті виконання проєкту матимемо, зокрема створені та обладнані чотири центри культури Карпат, причому три з них на території України – в Косові, Тустані, Колочаві та Бистрому (Польща)", - підкреслив Олександр Ганущин.

Варто зауважити, що фестиваль "БойЄ" розширює тематику культурної спадщини Тустані від середньовічної фортеці до бойківського села Урич, що зберегло свою традиційну архітектуру та історично сформований унікальний агроландшафт. 

Фестиваль "БойЄ" розкриває маловідому культуру бойків і місцеву спадщину, занурюючи відвідувача в автентичну атмосферу багатогранної бойківської культури в сільському просторі довкола відреставрованої традиційної "Хати в Глубокім" - центру локальної історії та етнографії.

Організатори приготували насичену програму, кожен пункт якої спрямований на максимальну репрезентацію всього різноманіття бойківських традицій та обрядів.

Також на Фестивалі презентуватимуть нові туристичні можливості регіону та результати інфраструктурного проекту "Карпатцький публічний простір для дітей Тустань" в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих картацьких громад.

Окрім знайомства з архітектурою та ландшафтом бойківського села, гостей Фестивалю чекає багато цікавих подій у різних локаціях.

Серед них – майстер-класи з ткацтва та вибійки по тканині, кулінарії і дримбарства, плетіння вінків та знайомство з бойківськими музичними інструментами.

На головній сцені творчістю, яка передавалася з покоління в покоління, поділяться гурти "Родинна капелла", "Фіглярі", "Село Вовче", "Бескид", "Ґорґани".

Окрім традиційних співанок колективи занурять в колорит давніх обрядів, відтворивши традиційне бойківське весілля та вечорниці.

А ще сьогодні запрацював у Тустані дитячий майданчик, збудований в рамках спільного для всіх Карпатських областей «Конкурсу карпатських ініціатив», що реалізовується коштом обласних бюджетів та соціально відповідального бізнесу ОККО та ДТЕК.

Додамо, що захід відбувається в рамках проєкту «Світ Карпатських розет – заходи зі збереження унікальності культури Карпат» за підтримки CBC Programme Poland‐Belarus‐Ukraine, програми Міністерства культури України «Малі міста – Великі враження» та Українського культурного фонду.

Довідково:

Із 1 вересня 2018 року стартував проект «Світ Карпатських Розет – заходи із збереження унікальності культури Карпат», що реалізується Асоціацією «ЄВРОРЕГІОН КАРПАТИ – Україна» у рамках CBC Programme Poland-Belarus-Ukraine.

Партнерами проекту «Світ Карпатських Розет – заходи із збереження унікальності культури Карпат» є 11 інституцій з Львівщини, Івано-Франківщини, Закарпаття та Підкарпаття, зокрема Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia" - лідер проекту, ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА", Тустань (Tustan'), Косівська районна рада, Село Колочава/Vesnice Koločava, АРР «Закарпаття», Маршалківське управління Підкарпатського воєводства, управління туризму та курортів Львівської ОДА, громадська організація «Громадський центр «Еталон», Центр «Регіональний Розвиток», Державна Вища Східноєвропейська школа в Перемишлі.

Нагадаємо, що проект «Світ Карпатських Розет – заходи із збереження унікальності культури Карпат» – один із 10 проектів-переможців конкурсу проектів Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020, що реалізується за кошти Європейського Союзу на території Львівської області у співпраці з партнерами з прикордонних регіонів Польщі та Білорусі.

Бойки – етнографічна група українців, що живуть на північних і південних схилах Карпат від річок Лімниця й Тересва на сході до річок Гочівка (нині Польща) та Ціроха (нині Словаччина).

Назва першого в Уричі бойківського фестивалю походить від мовної частки "бойє" – аналогу лемківського "лем", що означає "так", "насправді", "тільки". За однією з версій саме вона і лягла в основу етноніма "Бойки".