На Львівщині закликали займатися профілактикою серцево-судинних захворювань

На Львівщині закликали займатися профілактикою серцево-судинних захворювань

05.09.2023

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) є головною причиною смертності українців. Ці показники стосуються насамперед чоловіків, показник смертності яких внаслідок ССЗ сягає 64%.

Такі дані сьогодні, 5 вересня, оприлюднила фахівчиня україно-швейцарського проєкту “Діємо для здоровʼя” Катерина Римаренко під час тренінгу з підвищення обізнаності про серцево-судинні захворювання.

Приблизно третина чоловіків працездатного віку в Україні передчасно помирають від серцево-судинних захворювань. До них відносяться ішемічна хвороба серця, інсульт, серцева недостатність, аритмія, аневризма аорти, хвороби периферійних артерій тощо.

Показник смертності пов'язаний насамперед з високим рівнем поведінкових факторів ризику: неправильне харчування (41%), вживання тютюну (19%), брак фізичної активності (4%), вживання алкоголю (1%), а також забруднення повітря.

Показники смертності від захворювань системи кровообігу порівняли, взявши дані за 2019 рік у 5 областях – Дніпровській, Львівській, Полтавській, Рівненській та Херсонській

На 100 тисяч осіб у Львівській області зафіксовано понад 400 смертельних випадків внаслідок ССЗ. Це менше ніж у Дніпровській, Полтавській, Рівненській областях, але більше, ніж у Херсонській (близько 300 випадків). Водночас ситуація з рівнем смертності від цереброваскулярних хвороб і інших серцево-судинних захворювань на Львівщині є кращою ніж, в інших регіонах.

Високий рівень захворюваності й смертності від серцево-судинних захворювань спричиняє чималий соціально-економічний тягар для країни.

“Кожна людина, яка передчасно помирає від серцево-судинних захворювань або діабету, втрачає в середньому 15 років”, – каже Катерина Римаренко.

Згідно з дослідженням у 2022 році, проведеному проєктом у 4 пілотних регіонах (Дніпровська, Львівська, Полтавська і Рівненська) витрати на лікування цереброваскулярних хвороб та діабету оцінювалися в 178,5 млн дол. США.

Загалом, у 2022 році, за показником DALY (Disability-Adjusted Life Year - роки здорового життя, втрачені у зв'язку з передчасною смертю, хворобою чи травмою, що призводить до втрати працездатності) у цих областях серцево-судинні захворювання та діабет стали причиною майже 1 млн років втраченого життя.

“Бюджет на охорону здоров'я складає 100 млрд грн, але коштів на попередження поведінкових факторів ризику там не знайдете, – каже співорганізатор тренінгу, виконавчий директор з громадської організації “Центр громадянського представництва “Життя” Дмитро Купира – Витрачаємо мільярди на лікування, а на те, щоби люди не захворіли, не витрачаємо ні копійки”.

За іншими даними проєкту, розширення клінічних і стратегічних втручань у сфері профілактики серцево-судинних захворювань та діабету у Львівській, Полтавській, Рівненській та Дніпропетровській області, дозволить попередити понад 40 тис. інсультів, 57 тис. випадків ішемічної хвороби серця та понад 10 тис. смертей впродовж 10 років.

“Тема профілактики є мегаважливою тепер, у період війни. Ми повинні особливо дбати про населення, яке перебуває у віці, в якому особливо схильне до неінфекційних захворювань”, – наголосила співорганізаторка і регіональна координаторка проєкту у Львівській області, директорка комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради "Львівський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики" Мар’яна Служинська.