На Львівщині громади об’єднуються, щоб рятувати культурну спадщину

На Львівщині громади об’єднуються, щоб рятувати культурну спадщину

05.01.2021

24 об`єкти культурної спадщини пропонуватимуть від Львівщини на конкурс “Велике будівництво”. Про це сьогодні, 5 січня, під час зустрічі у Львові обговорили представники громад, на території яких перебувають ці об`єкти культурної спадщини, управлінці та активні пам’яткоохоронці. 

У зустрічі взяли участь заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, голова комісії з питань культурної спадщини та розвитку туризму Львівської обласної ради Іван Щурко та виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» Галина Литвин. 

“Наші пам’ятки найбільше потрібні тільки нам з вами. Ніхто, крім нас, їх не порятує. Тому Львівська обласна рада та Львівська обласна адміністрація спільно організували цю зустріч та навчання для заповнення грантових заявок на програму реставрації. Головне зараз - командна робота. Я сподіваюся, що ми разом зможемо заповнити ці заявки, заповнити їх добре, і що багато з них переможуть у конкурсі. Але навіть ті, які не переможуть, якщо ми зараз добре попрацюємо, вже матимуть готові грантові заявки, які громади зможуть подати на інші українські та міжнародні конкурси. Ще важливіше для мене - щоб громади розуміли, що до порятунку і збереження спадщини вони мають підходити комплексно. Що зі спадщиною, обов’язково в парі йдуть розвиток туризму та інфраструктури гостинності, а також ремонт доріг”, - зазначив заступник голови Львіської обласної ради Юрій Холод.

Метою зустрічі представників громад та пам’яткоохоронців є якісне спільне заповнення заявок на конкурс, також навчання для громад, як заповнити правильно грантову заявку, яке провела виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» Галина Литвин. 

“Ми маємо досвід у цьому напрямі, готові ним ділитися. У справі порятунку культурної спадщини дуже важливою є співпраця громад, громадськості та управлінців. Зараз громади на старті, тому важливо, аби вони справді розуміли, що робити зі спадщиною, вміли інтегрувати її в економічну стратегію, мислили глобально про пам’ятки і знали, як і де шукати гроші на збереження і відновлення пам’яток”, - наголошує Галина Литвин.

“Міністерство культури оголосить про збір заявок на конкурс найближчим часом. І від того моменту у нас буде 30 календарних днів, щоб подати заявки. 24 такі документи, зі стратегіями щодо кожного об’єкта, ми в департаменті самі зробити не зможемо. Тут важлива співпраця. А відтак - співвідповідальність за спадщину області. Сьогодні ми створимо “дорожню карту” для нашої ініціативи і визначимо відповідальних за заповнення заявок зі всіх боків, аби встигнути на визначену дату”, - пояснює директорка департаменту архітектури і розвитку містобудування Олена Василько.