Музей-садиба Родини Антоничів запрошує на 114-річчя від дня народження українського поета та літературознавця

Музей-садиба Родини Антоничів запрошує на 114-річчя від дня народження українського поета та літературознавця

02.10.2023

5 жовтня виповнюється 114 років від дня народження видатного українського поета, прозаїка, перекладача, літературознавця й громадського діяча Богдана-Ігоря Антонича.

З цієї нагоди у Музеї-садибі Родини Антоничів (філія комунального закладу Львівської обласної ради Львівський музей історії релігії) відбудуться заходи із вшанування пам’яті Великого лемка.

«Зустрічатиме гостей сам Антонич – хлопець, задивлений у нічне небо, зорі, місяць, втілений у скульптурі Романа Кихти. Звучатиме популярна колядка "Народився Бог на санях" (текст Б. І. Антонича). Науковці ознайомлять з новою експозицією. На основі зібраних документів, листів, світлин відвідувачам розкажуть про життєвий і творчий шлях Антонича, його малу Батьківщину – Лемківщину, історію становлення і розвитку греко-католицької церкви на Яворівщині. Покажуть й автентичні предмети – особисті речі родини Антоничів, архівні фото, книги, рукописи, віконні рами і дверцята, привезені з львівської квартири поета, через які він дивився на Собор святого Юра. В одній з кімнат музею є старовинні кухонні приладдя та піч. Тож у планах науковців у майбутньому організовувати майстер-класи з випікання Яворівського пирога», - розповіла наукова співробітниця музею Олена Малюга.

4 жовтня, о 14 годині, відбудеться майстер-клас «Осінні фантазії».

5 жовтня, о 13 годині, учасники заходу покладуть квіти до пам’ятника Богдана Ігоря Антонича, що на вулиці Городоцькій у Львові.

6 жовтня, о 14 годині, у «Музейній вітальні» у селі Бортятин присутнім покажуть документальний фільм про роботу Музею-садиби родини Антоничів протягом 2009–2023років. А художниця Софія Тимофєєва презентує виставку живопису і графіки «Надія». Опісля відбудуться поетичні читання «Закрутився світ безкраїй».

Науковці Музею-садиби родини Антоничів чекають усіх, кому не байдужа творчість поета, хто хоче побачити місце, де він жив, пройтися тими стежками, які надихали Антонича, відчути дух Антоничів.