Минулого року Регіональний центр неонатального скринінгу провів близько 59 тис досліджень щодо генетичних захворювань

Минулого року Регіональний центр неонатального скринінгу провів близько 59 тис досліджень щодо генетичних захворювань

11.01.2024


Близько 59 тисяч досліджень провели у 2023 році у Регіональному центрі неонатального скринінгу, який є підрозділом  Львівського обласного клінічного перинатального центру. 

За даними Міністерство охорони здоров'я України, це найбільше в країні.

«Досягнути такого результату нам вдалося завдяки високому професіоналізму команди та сучасному обладнанню.
У 54 новонароджених виявили та підтвердили генетичні захворювання, зокрема 9 випадків спінальної м'язової атрофії (СМА). У Львівській області підтвердили 18 випадків генетичних недуг, зокрема три - СМА. У цьому році не збавляємо обертів і продовжуємо працювати задля раннього виявлення рідкісних генетичних патологій», - кажуть спеціалісти.

Підступність генетичних захворювань полягає у тому, що перші симптоми в дитини можуть проявлятися не одразу після народження.

Рання діагностика дає змогу вчасно розпочати лікування й знизити наслідки недуги для малюка. Виявити у немовлят рідкісні генетичні та вроджені патології можливо завдяки неонатальному скринінгу, який в Україні проводять безоплатно для маленьких пацієнтів у чотирьох центрах. Один з таких функціонує у Львові.

Для діагностики треба лише краплину крові, яку в пологовому беруть з пʼяточки дитини. Для малечі ця процедура є безпечною.

Зразки з 7 західних областей відправляють до Львова у Регіональний центр неонатального скринінгу, де проводять аналізи на 21 рідкісне захворювання.

За перший тиждень січня у Регіональному центрі неонатального скринінгу вже провели понад 1250 досліджень.