Медичне обслуговування військових та забезпечення ліками орфанних хворих: на комісії охорони здоров’я обговорили проблемні питання медицини

Медичне обслуговування військових та забезпечення ліками орфанних хворих: на комісії охорони здоров’я обговорили проблемні питання медицини

11.05.2023

Комісія з питань охорони здоров’я та материнства на своєму засіданні 10 травня розглянула звернення керівництва клініки амбулаторно-поліклінічної допомоги військово-медичного клінічного центру Західного регіону щодо виділення коштів з обласного бюджету на проведення ремонтних робіт в медичній установі для покращення умов обслуговування військовослужбовців, які проходять лікування внаслідок поранень та різних травм, отриманих на фронті. 

За словами начальниці медичної частини ВМКЦ Ольги Зачепи, загалом на ці потреби необхідно близько 50 млн грн.

«Наші захисники, які повертаються з фронту і потребують необхідної медичної допомоги, повинні отримувати її в якісних умовах, пристосованих до їх потреб та вимог доступності. Також слід забезпечити військових психологічною допомогою та супроводом вузьких спеціалістів», - зазначила голова комісії Анна Ярмола.
Обговоривши питання, комісія вирішила передбачити в обласному бюджеті кошти на реконструкцію приміщень амбулаторно-поліклінічної допомоги для військових на вул. Пстрака,6.

Також на комісію звернулася громадська організація «Орфанні захворювання країни» з проханням виділити кошти на забезпечення життєвонеобхідними препаратами дорослих пацієнтів, хворих на муковісцидоз, фенілкетонурію, акромегалію та інші орфанні захворювання. 

Депутати заслухали інформацію щодо озвучених проблемних питань і вирішили скерувати звернення до обласної військової адміністрації та голів територіальних громад вишукати кошти на забезпечення необхідними препаратами  та харчуванням орфанних хворих. Також вирішили скерувати листа до МОЗ щодо необхідності розширення національного переліку ліків.