Маємо забезпечити енергетичну незалежність на місцях і ми над цим працюємо, - Тарас Подвірний

Маємо забезпечити енергетичну незалежність на місцях і ми над цим працюємо, - Тарас Подвірний

21.07.2022

Питання розвитку альтернативної енергетики обговорили в межах онлайн дискусії «Тверде біопаливо як альтернатива газу», яку організувало Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України. 

Присутні закцентували увагу на законодавчій базі для використання твердого біопалива в Україні, економічних, логістичних особливостях впровадження проєктів з виробництва теплової та електричної енергії з біомаси, також поділилися досвідом українських громад у використанні біомаси для опалення та запропонували наукові рішення та інноваційні підходи.

Від імені Львівської обласної ради участь у дискусії взяли голова комісії з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій Юрій Раделицький  та заступник голови комісії з питань інженерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу Тарас Подвірний, який наголосив, що розвиток галузі виробництва твердого палива є пріоритетним напрямком в області. Відповідні пропозиції профільною комісією напрацьовані та увійшли у Концепцію адаптації базових галузей економіки до воєнного стану та післявоєнний період, який підготувала обласна рада.

«Маємо створити механізми для стимулювання виробників та споживачів твердого палива. Щодо Львівщини, то цього року ми планували реалізувати пілотний проєкт щодо закупівлі обладнання для наших комунальних підприємств , зокрема для дочірних підприємств Галсіллісу, для виробництва твердого біопалива і забезпечити таким паливом на основі деревини усі комунальні заклади обласної ради. Це було б добрим стимулом і для наших громад, економічно вигідно та навіть прибутково», - зазначив Тарас Подвірний.

За його словами, зараз бракує високотехнологічного обладнання для виробництва твердого палива. «Обласна рада та військова адміністрація скерувала листи до міжнародних партнерів з проханням поділитися своїм досвідом, налагодити співпрацю, щоб у післявоєнний період ми змогли запросити іноземні кампанії працювати на базі індустріальних парків чи відкривати власні виробництва. Маємо забезпечити енергетичну незалежність на місцях і ми над цим працюємо», - наголосив Тарас Подвірний.