Львівський музей історії релігії запрошує на виставку «Буддійська колекція. Пам’яті Івана Гречка»

Львівський музей історії релігії запрошує на виставку «Буддійська колекція. Пам’яті Івана Гречка»

18.07.2022

У середу, 20 липня, , у комунальному закладі Львівської обласної ради Львівський музей історії релігії відкриття виставки на вшанування пам’яті відомого галицького колекціонера, мецената, громадського діяча - «Буддійська колекція. Пам’яті Івана Гречка». Початок о 16 год.

Танки, цаклі, богослужбові тексти, матриця для друкування молитовника, буддійський бронзовий дзвіночок – артефакти, які передав музею на постійне зберігання легендарний львівський колекціонер Іван Гречко. Він отримав їх у подарунок під час експедиції до Бурятії, яку здійснив у 1962 році. 

«Колекція буддійських пам’яток показує багату сакральну історичну культуру бурятів, яку російська імперія і радянська влада системно знищувала. Сьогодні ж рф використовує тисячі представників цього народу як гарматне м’ясо у війні з Україною. Але попри все ми віримо в потребу надійно зберігати та досліджувати скарби поневоленого народу, які вдалося врятувати Іванові Гречку», - розповіла науковий співробітник музею Олена Малюга.

Родзинкою виставки стане «Портрет Івана Гречка» (1978 рік). Цей портрет пензля української художниці ХХ століття, дружини живописця Романа Сельського, учениці відомого французького художника Фернана Лєже, Марґіт Райх Сельської. Роботу в експозицію з приватного архіву люб’язно надала дочка колекціонера.