Львівська облрада закликає надати звання Героя України Миколі Лемику

Львівська облрада закликає надати звання Героя України Миколі Лемику

27.07.2023

Під час ІІ-го пленарного засідання ХVІІІ чергової сесії Львівської обласної ради, 25 липня, депутати обласної ради прийняли звернення до Президента України, Верховної Ради України щодо присвоєння звання Героя України Миколі Лемику (посмертно)

“Ми, депутати Львівської обласної ради, закликаємо відновити історичну пам’ять та присвоїти членові ОУН, Крайовому провіднику Миколі Лемику звання Героя України (посмертно).

Вважаємо, що це рішення є на часі, оскільки на сьогодні важливо увічнення імен постатей, які так самовіддано боролися із радянським режимом.

Микола Лемик, юнак, студент, родом із села Солова, що в Глинянській громаді Львівської області, сміливо, без жодних сумнівів, свідомо прийняв нелегке, але водночас таке важливе для України рішення, й у 1933 році здійснив атентат представника радянського консульства чекіста Олексія Майлова. Саме у такий спосіб він привернув увагу світової громадськості до Голодомору в підрадянській Україні.

Про цей геройський вчинок говорили у всьому світі, писали газети, як в Галичині, так і за кордоном. Микола Лемик – уособлення боротьби з голодомором в Україні у 1932-1933 роках. Його постать стала символом жертовності заради майбутнього України. Він – втілення духу, незламності та патріотизму. Сьогодні парламенти світових держав визнають Голодомор геноцидом українського народу. Тоді, у 1933 році, Микола Лемик одним із перших поклав своє життя, щоб висловити протест проти вбивства мільйонів українців голодомором.

У селі Солова щороку 4 квітня, у день народження Миколи Лемика, біля меморіалу вдячні українці вшановують його подвиг. Микола Лемик був патріотом та ідеалістом, стійким у своїх поглядах до останнього подиху.

Ми, депутати Львівської обласної ради, закликаємо Президента України надати Миколі Лемику звання Героя України (посмертно). У час російсько-української війни це буде актом відновлення історичної справедливості вшанування наших Героїв.

Україна провинна пам’ятати та належно вшановувати своїх Героїв!

Слава Україні! Героям Слава!”