Комісія з питань інженерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу здійснить виїзди в громади

Комісія з питань інженерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу здійснить виїзди в громади

11.05.2023

Комісія з питань інженерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу 10 травня опрацювала низку питань порядку денного.

Як розповів заступник голови комісії Тарас Подвірний, депутати вирішили дати додатковий імпульс центральним органам влади, що Львівська обласна рада готова на прийняття у спільну власність територіальних громад області газорозподільних систем (підвідних, вуличних газопроводів та споруд на них), що належать до державної власності.

«Це дозволить ефективніше експлуатувати газові мережі і в перспективі спробувати, якщо це дозволятимуть ринкові умови, зменшити тариф на транспортування газу. Нагадаю,16 лютого 2021 року Львівська обласна рада прийняла рішення № 44 «Про передачу газорозподільних систем у спільну власність територіальних громад Львівської області»», - додав Тарас Подвірний.

Як стало відомо під час засідання комісії, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Державне підприємство обслуговування повітряного руху України підтримали ініціативу комісії щодо відновлення заходів державного нагляду на приаеродромних територіях і це питання буде заслухане на засіданні Уряду.

Комісія ініціювала здійснити виїзд у село Розвадів Стрийського району, де 26-27 квітня стався витоку газу. Депутати планують заслухати інформацію про ситуацію з проваллям від усіх органів влади.

Ще одне виїзне засідання комісія запланувала провести у м. Мостиська, де за кошти іноземних компаній буде збудовано інноваційний комплекс геотермальної енергетики.

«Це один із пріоритетних інноваційних інфраструктурних проєкти Львівської області, аналогів в Україні якому немає, тому прагнемо надати йому додаткової уваги. Такі інвестиції важливі, адже це не тільки створення нових робочих місць, а й вагомий внесок в енергетичну незалежність. Об’єкт генеруватиме 24 МВт електроенергії», - підкреслив Тарас Подвірний.

Комісія також розглянула питання ремонту доріг, зокрема акцентувала органам місцевого самоврядування, що зараз немає можливостей за кошти обласного бюджету ремонтувати комунальні дороги.

«Будемо працювати, щоб Кабмін вніс зміни до постанови, яка це регулює, і дозволив частину коштів від перевиконання обласного бюджету скеровувати на співфінансування з місцевими органами влади ремонти комунальних доріг», - підсумував Тарас Подвірний.