Комісія історико-культурної спадщини та туризму пропонує видалити з реєстрів пам’яток вже неіснуючі об’єкти

Комісія історико-культурної спадщини та туризму пропонує видалити з реєстрів пам’яток вже неіснуючі об’єкти

08.07.2022

Комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради на засіданні, 7 липня, розглянула та підтримала звернення від мешканця Львівщини О. Басистюка з пропозицією провести аналіз реєстрів пам’яток місцевого значення, історії, мистецтва, які є носіями «русского міра» та елементами пропаганди російської культури.  

«У радянський період та у часи президентства Віктора Януковича до реєстрів були внесені пам’ятки, які були фундаментом для побудови політики спільного загальнорадянського культурно-історичного простору з викривленням історичних фактів про Другу світову війну і меморіалізацію псевдогероїв України, окупантів і колаборантів», - йдеться у зверненні.  

Заявник зазначив, що провівши дослідження пам’яток, підготував перелік з обґрунтуванням для вилучення із реєстрів. Більшість із цих об’єктів підпадають під дію Закону України «Про декомунізацію», або були демонтовані в процесі дерусифікації на Львівщині. Часто такі об’єкти в громадах області вже відсутні, але вони залишаються в переліку пам’яток і мають охоронний статус, що може стати юридично причиною вимог їх відновлення або реставрації.  

Депутати скерували звернення до департаменту архітектури Львівської обласної військової адміністрації з рекомендацією проаналізувати запропонований перелік та звернутися до Міністерства культури та інформаційної політики з обгрунтованою пропозицією зняття охоронного статусу з об’єктів, які не мають цінності.  

«Наведення ладу у реєстрах пам'яток є нагальним та навіть запізнілим питанням. Парадоксально, що дотепер маємо в реєстрах десятки об'єктів які є маркерами радянської окупації та ідеології, більшість з яких ще й сумнівної мистецької якості.  В умовах російської агресії важливо, щоб громади ще раз, ретельно провели аналіз своєї території, виявили подібні об'єкти, чітко оцінили їх стан, мистецьку цінність, відповідність українському законодавству, зокрема Закону України «Про декомунізацію», та ініціювали відповідні процеси демонтажу і вилучення з реєстрів пам'яток.

Остаточне рішення за Міністерством культури та інформаційної політики, якому мусимо наполегливо і системно допомагати в очищенні простору наших міст і сіл від символів тоталітарних режимів.” - пояснив голова комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Іван Щурко.