Керівники області привітали колектив Львівського національного університету імені Івана Франка з днем університету

Керівники області привітали колектив Львівського національного університету імені Івана Франка з днем університету

11.10.2023

В.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод та начальник Львівської ОВА Максим Козицький сьогодні, 11 жовтня, взяли участь в урочистому засіданні Вченої ради Львівського національного університету імені Івана Франка з нагоди відзначення дня університету.

«Надзвичайно радий перебувати тут з вами і разом відзначати день нашого Львівського національного університету імені Івана Франка. Для мене університет Франка є особливо дорогим, бо тут я здобув свою першу вищу освіту.

Відразу після школи університет дає нам всім дуже багато. Ми тут дорослішаємо, ми тут знаходимо себе, хтось зустрів тут свою любов, хтось свою справжню дорогу в житті.

Не хочу аж ніяк применшувати інші вищі школи, але в Україні, безперечно, є легендарні університети. І наш – точно один із них. Традиції, атмосфера, історія і спільнота Франкового вишу – усе це унікальне і надзвичайно важливе для цілої України. Найвищу планку вишів в Україні Львівський університет тримає понад  360 років.

Свято університету триває у нашому виші не один день. Спільнота науковців, викладачів і студентів святкує його не тільки урочистими академіями, а й науковими семінарами, конференціями, дискусіями на різну тематику, а тепер, під час війни, ще й благодійними та волонтерськими заходами.

Так само буде й цього року. Але особливо. Особливо, бо щодня ми не можемо НЕ пам’ятати про війну, про наших захисників, про наших рідних. Знаю, що серед викладачів, студентів і випускників Львівського національного університету імені Івана Франка – сотні і тисячі тих, хто захищає і в усі роки захищав українську державність у нинішній війні і в війнах ХХ століття, на майданах, у складних викликах громадсько-політичного життя. 

Дякую кожному і кожній, хто сьогодні зі зброєю в руках бореться за незалежність і відвойовує українські землі. 

Слава і вічна пам’ять викладачам та студентам, які не зломили присяг і поклали життя за нашу свободу.

Дякую усім викладачам університету, які формують велику розумну українську спільноту – еліту нашого суспільства. Адже, щоб подолати ворога, його потрібно перемогти розумом.

Слава Львівському національному університету імені Івана Франка, слава ЗСУ, слава Україні», - підкреслив Юрій Холод.

До студентів, аспірантів, викладачів, працівників та випускників університету звернувся ректор Володимир Мельник.

«Щиро вітаю Вас із нашим спільним святом – днем університету!

Від часу свого заснування і дотепер Львівський університет є одним із провідних інтелектуальних центрів Європи, який здійснює важливу місію – генерувати й популяризувати нові ідеї, створювати й розвивати наукові школи, плекати дух академічної свободи й доброчесності, виховувати свідому й відповідальну молодь, у серцях якої пульсує шляхетне прагнення змінювати світ на краще.

У час війни місія університету – щоденна професійна та відповідальна діяльність, виконання наукових та освітніх завдань, національно-патріотичне виховання студентства, підтримка волонтерського руху та ініціатив сприяння ЗСУ, ветеранам та членам їх сімей.

Зараз університет забезпечує понад 300 освітніх програм. У 2023 році до нашого вишу зараховано рекордну кількість студентів – понад 8200. Це свідчить, що нам довіряють», - сказав у вітальному слові Володимир Мельник.

У межах заходу депутату Львівської обласної ради, начальнику Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Павлу Ткачуку вручили відзнаку «Медаль Івана Франка».

«Сприймаю цю нагороду як свідчення вагомого внеску освітян академії Сухопутних військ у виховання й підготовку наших мужніх захисників і захисниць України.

Від імені колективу нашого навчального закладу вітаю Франковий університет зі святом», - зауважив Павло Ткачук.

Під час Вченої ради відзначили працівників Львівського національного університету імені Івана Франка – воїнів Збройних сил України, які були демобілізовані.

Крім того, кращим працівникам університету Юрій Холод вручив грамоти Львівської обласної ради.

Урочистості відвідали також депутати Львівської обласної ради Парасковія Дворянин, Звенислава Мамчур, Юрій Раделицький.

Як відомо, 11 жовтня 1999 року університет імені Івана Франка отримав статус національного. Відтоді щороку 11 жовтня академічна спільнота відзначає день університету.