Історико-культурний заповідник «Тустань» організував роботу станцій оцифрування музейних колекцій

Історико-культурний заповідник «Тустань» організував роботу станцій оцифрування музейних колекцій

11.01.2024

Комунальний заклад Львівської обласної ради «Адміністрація державного історико-культурного заповідника «Тустань» у межах проєкту «Кризова інвентаризація та стрибок до цифровізації музейного обліку» дав старт роботі кількох станцій оцифрування, які працюватимуть стаціонарно у музеях і приїздитимуть до сховищ для оцифровування колекцій.

Як пояснюють у комунальному закладі, оцифрування своєрідно відкриває фондосховище для науковців, не будучи тут фізично, а віртуально, вони з легкістю зможуть використовувати матеріал для вивчення та подальшого дослідження.

«Одна зі станцій оцифрування зараз працює у заповіднику «Тустань», який володіє фондовою збіркою, що входить до державної частини Музейного фонду України.

Оцифрування ми розпочали з предметів основного фонду – зараз він налічує 4 521 одиниць зберігання. Згодом також плануємо оцифрування науково-допоміжного фонду, у якому зараз 17 784 одиниці зберігання.

На даний час вже оцифровано 657 одиниць і робота триває», - зазначають у заповіднику «Тустань».

У комунальному закладі відбувається також адаптація до потреб працівників музеїв інформаційної системи, яка допоможе автоматизувати внутрішні облікові процеси. Так, за словами музейників, буде зручніше зберігати усі дані про предмет в одному місці, а за потреби – обмінюватися даними з іншими платформами.

Проєкт «Кризова інвентаризація та стрибок до цифровізації музейного обліку» реалізовується ГО Тустань спільно із КЗ ЛОР "Адміністрація державного історико-культурного заповідника "Тустань",  НеМо: Ukrainian Heritage Monitoring Lab та ГО «Центр розвитку музейної справи» за підтримки Європейського Союзу.