Громади Львівщини готують проєкти для участі в програмі Interreg NEXT Poland-Ukraine

Громади Львівщини готують проєкти для участі в програмі Interreg NEXT Poland-Ukraine

12.10.2023

Сьогодні, 12 жовтня, для представників Підберезцівської, Новороздільської, Мостиської, Рави-Руської та Турківської громад стартував дводенний тренінг з підготовки концепцій проєктів для участі в конкурсі програми Interreg NEXT Poland-Ukraine 2021-2027.

Організатор – Асоціація місцевих рад «Ради Львівщини».

Як поінформував виконавчий директор Асоціації Данило Сороковий, ці п’ять громад Львівщини були відібрані до участі в навчальній програмі серед 42 претендентів.

«Участь у тренінгу беруть громади, які зацікавлені отримати фінансову підтримку розвитку туризму (бюджет 35,87 млн євро) або підвищити ефективність державного управління (бюджет 5,11 млн євро).

Кінцевим результатом навчання стануть 5 концепцій проєктів із пошуку та налагодження партнерства для участі в конкурсі програми Interreg NEXT Poland-Ukraine у 2024 році.

Очевидно, що в контексті змін у справлянні так званого «військового ПДФО» грантові програми для громад набувають сьогодні особливого важливого значення», - зауважив Данило Сороковий.

За його словами, Асоціація місцевих рад «Ради Львівщини» планує в перспективі організувати додатковий тренінг для наступних п’яти громад.

«Тренінг з написання проєктів міжнародного співробітництва – це велика можливість для громад якісно підготувати документацію для участі в конкурсі програми Interreg NEXT Poland-Ukraine. Адже ми розуміємо, що майбутнє – за міжнародними проєктами.

Наша громада має історичні та природні локації, які ми будемо розвивати і презентувати широкому загалу за допомогою іноземних партнерів», - зауважила заступник міського голови Новороздільської міської ради Ольга Ганачевська.

Програма Interreg NEXT Польща – Україна 2021-2027 діє в рамках цілі «Європейське територіальне співробітництво» (Interreg) та Інструменту сусідства, міжнародного співробітництва та розвитку (NDICI). Програмний документ був ухвалений Європейською Комісією 30 листопада 2022 року.

Загальною метою Програми є підтримка процесів транскордонного розвитку на прикордонні Польщі та України. Як і її попередники, Програма PL-UA адресована прикордонним регіонам Польщі та України та всім неприбутковим установам із цих регіонів. Європейський Союз виділив на Програму 235,9 млн євро (214,4 млн євро – на проєкти).