До групи “Декомунізація та деколонізація Львівщини” приєдналися ще два депутати

До групи “Декомунізація та деколонізація Львівщини” приєдналися ще два депутати

22.08.2023

Двоє депутатів Львівської обласної ради Володимир Хархаліс та Тарас Подвірний приєдналися до міжфракційної депутатської групи “Декомунізація та деколонізація Львівщини”.

Про це сьогодні, 22 серпня, під час засідання групи у Львівській обласній раді повідомив її керівник, депутат Захар Миляник.

Відповідно до округів, кожному із депутатів міжфракційної групи заплановано роздати інвентаризаційні документи про знаходження радянських пам’ятників і кожен зможе посприяти тому, щоб до кінця року Львівщина позбулася маркерів тоталітарного минулого.

“На Львівщині ми спостерігаємо справжній “пам'ятникопад”. 195 пам'ятників радянським солдатам і колгоспницям демонтували на Львівщині від початку року. Залишилось ще 85, – зазначив Захар Миляник. – Велика заслуга у цьому активної громадськості, військових та нашої робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА. Проте активно до процесу долучається також міжфракційна депутатська група Львівської обласної ради.

Декомунізації Яворівщини посприяє Володимир Хархаліс. “У нас, на Яворівщині, залишилось буквально декілька пам'ятників, які можна порахувати на пальцях однієї руки, – повідомив депутат. – І всі моменти з ними пов'язані більше з технічним прийняттям рішень”.

Депутат Тарас Подвірний повідомив, що долучився до роботи з метою допомогти групі юридичним супроводом. “Хочу посилити теперішню команду, аби до кінця року Львівщина стала першою областю, яка виконає задекларовану місію, що стане прецедентом і прикладом для інших областей”, – зазначив Тарас Подвірний.

До депутатів звернувся Ініціатор робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА, військовослужбовець ЗСУ Антон Петрівський.

“Процес декомунізації на Львівщині почався з рішення Львівської обласної ради у 2018 році, – зауважив Антон Петрівський. – Це рішення було дуже важливим. “Ватне” і проросійське середовище Львова на чолі з представницею ОПЗЖ Інною Іваночко подало в суд на скасування цього рішення і дуже довго тривали ці суди. Після того, як суд залишив в силі рішення обласної ради, міська рада була змушена почати процес демонтажу Монументу слави. Відтак рішення обласної ради стало визначальним при прийнятті рішення про демонтаж. Обласна рада фактично стала ініціатором процесу декомунізації Львівщини”.

Антон Петрівський звернувся до депутатів, як представників різних округів, з проханням активно працювати з місцевими депутатами, духовенством, проводити просвітницьку роботу з громадами щодо перейменування вулиць і декомунізації. “Лише консолідація зусиль державної влади, органів місцевого самоврядування, військових і громадського сектору стане визначальним у питанні остаточної декомунізації Львівщини”, – сказав Антон Петрівський.