Депутати вимагають посилити контроль за каналізаційними стоками

Депутати вимагають посилити контроль за каналізаційними стоками

27.07.2023

Під час ІІ-го пленарного засідання ХVІІІ чергової сесії Львівської обласної ради, 25 липня, депутати прийняли звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо впорядкування законодавства у сфері поводження із рідкими побутовими відходами – каналізаційними стоками.

“На сьогодні проблема чистої питної води визнана ООН та багатьма іншими міжнародними та національними організаціями як головна проблема ХХІ століття. Україна загалом має достатні запаси підземних і наземних вод, проте стан цієї води стрімко погіршується і така ситуація близька до критичної.

Особливо це стосується малих річок, які найбільш чутливі до антропогенного навантаження. Унаслідок інтенсивного використання водних ресурсів за останні десятиліття в Україні повністю або частково зникли тисячі малих водотоків. 

Прогресуючий техногенез зумовлює посилення тиску на природне середовище з боку суспільства. Практично всі ділянки довкілля тією чи іншою мірою зазнали відхилень від свого природного стану.

Особливо значних змін зазнали басейни малих річок та їх поверхневий стан. Малі річки відчувають вплив забруднення стічними водами промислових підприємств і домогосподарств, особливо в тих населених пунктах, де відсутнє централізоване каналізування. Фактично більшість малих річок у сільських громадах виконують функцію «природної каналізації», що є порушенням усіх санітарних та екологічних норм та є загрозою національного значення.

На сьогодні немає жодної річки в Україні, де була б «дуже чиста» або «чиста» вода. Проблема посилюється стократно від того, що малі річки впадають у великі водні артерії. Три чверті водопостачання в Україні здійснюється з поверхневих водних джерел. Тому необхідно прийняття негайних радикальних заходів на відродження малих річок та покращення стану підземних вод.

Одна з головних проблем погіршення якості води є недостатня державна політика в частині контролю за поводженням із рідкими побутовими відходами – каналізаційними стоками. Попри велику кількість нормативно-правових актів, які регулюють питання поводження з відходами, санітарних та містобудівних норм, фактично на сьогодні немає чіткої схеми та нормативів, які регулюють діяльність очисних споруд, септиків та вигрібних ям. 

Враховуючи вищевикладене, ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємося до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з проханням напрацювати необхідні нормативно-правові акти, які дозволять органам місцевого самоврядування контролювати систему поводження із рідкими побутовими відходами у своїх населених пунктах, та державну програму відновлення малих річок України”.