Депутати облради стурбовані ситуацією, спричиненою рішенням НЗК щодо внесення китайських компаній Hikvision та Dahua Technology до переліку міжнародних спонсорів війни

Депутати облради стурбовані ситуацією, спричиненою рішенням НЗК щодо внесення китайських компаній Hikvision та Dahua Technology до переліку міжнародних спонсорів війни

27.07.2023

Обласна рада прийняла звернення до Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки та Офісу Генерального прокурора України щодо рішення  Національного агентства з питань запобігання корупції про віднесення компаній Hikvision та Dahua Technology до переліку міжнародних спонсорів війни.

Депутати Львівської обласної ради стурбовані ситуацією, спричиненою рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції щодо внесення китайських компаній Hikvision та Dahua Technology до переліку міжнародних спонсорів війни від 5 червня 2023 року. 

За останні 10 років здебільшого у великих містах країни та усіх областях запроваджені інтегровані системи відеоспостереження та відеоаналітики. Переважна більшість з них, у тому числі створена на виконання рішення Львівської обласної ради «Про затвердження Комплексної програми «Безпечна Львівщина» на 2021 – 2025 роки» (зі змінами)  від 16.03.2021 № 84, реалізовані саме з використання продукції та софту бренду Hikvision. Сотні тисяч камер та відеореєстраторів бренду Dahua у найдоступнішому дешевому сегменті українського ринку використовуються нашими громадянами та бізнесом задля власної безпеки.
На сьогодні вищезгадане рішення Національного агентства з питань запобігання корупції це не лише загроза функціонуванню  робочих  систем з пошуку злочинців, якими користується уся правоохоронна система країни. Китайські компанії брендів Hikvision та Dahua, а саме:  Zhejiang Dahua Technology та Hangzhou Hikvision Digital Technology, виробили переважну більшість тепловізійних камер, переданих  для потреб українського війська. Більшість FPV-дронів складаються коштом добровільних пожертв із запчастин, вироблених заводами вказаних вище кампаній. Представники проєкту United24, відомої ініціативи Верховного Головнокомандувача України, відкрито заявляють про гальмування проєктів з виготовлення морських дронів завдяки такому рішенню Національного агентства з питань запобігання корупції.

Найбільш поширена у війську «лінійка» дронів бренду DJI містить деталі, зокрема камери, виготовлені власниками брендів Hikvision та Dahua. 
Ми розуміємо, що рішення Національного агентства з питань запобігання корупції про віднесення продукції брендів Hikvision та Dahua не є застосуванням санкцій чи інших обмежувальних заходів у порядку, визначеному Законом України «Про санкції»,  і не тягне за собою обмеження щодо поставок та реалізації вироблених готових виробів та різноманітних запчастин. Однак більшість розпорядників бюджетних коштів, які мали на меті закупити продукцію Hikvision та Dahua для потреб оборони і безпеки, на сьогодні призупинили такі дії.  

Якщо подібні недолугі рішення на час воєнного стану будуть продовжуватися, невідомо чи завтра Національне агентство з питань запобігання корупції не заборонить усім відомі «Мавіки», які є «очима» Збройних Сил України», - йдеться у зверненні. 

Депутати Львівської обласної ради звернулися до Комітету Верховної Ради України з питань з питань антикорупційної політики і Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки ретельно вивчити наслідки ухваленого Національним агентством з питань запобігання корупції рішення щодо внесення китайських компаній Hikvision та Dahua Technology до переліку міжнародних спонсорів війни від 5 червня 2023 року. Результатом такого розгляду мають стати рекомендації, що у час воєнного стану подібні рішення на критично важливу для Збройних Сил України продукцію можуть ухвалюватися виключно після консультацій з Міністерством оборони України. 

Водночас, депутати звернулися до Офісу Генерального прокурора України з проханням вжити відповідних заходів реагування та дослідити хто у час війни має намір змінити ринок систем відеоспостереження, а також надати публічну відповідь з якою метою громадяни та цілі владні структури готові «осліпити» Збройні Сили України та усі правоохоронні відомства.

«При цьому визнаємо важливість роботи, пов’язаної з накладанням санкцій, в тому числі іміджевих. Проте наполягаємо на виваженому підході при закріпленні статусу міжнародного спонсора війни та врахуванні при цьому важливих проблем постачання Сил оборони України та правоохоронної системи високотехнологічною продукцією зі сфери електроніки. Неприпустимими є рішення, які відкидають Україну в технологіях безпеки на роки», - наголошується у зверненні депутатів.