9 квітня, 31 рік тому, відбулась перша сесія першого демократичного скликання Львівської обласної ради

9 квітня, 31 рік тому, відбулась перша сесія першого демократичного скликання Львівської обласної ради

09.04.2021

9 квітня 1990 року, після хвилі мітингів, страйків і перемоги демократичних сил на виборах, відбулося перше засідання Львівської обласної ради.

Депутати зібралися на сесію у приміщенні Львівського театру опери та балету. За трансляцією сесії стежили тисячі людей на площі біля театру, мільйони галичан збиралися біля телеекранів зі своїми родинами.

Над будівлею вперше замайорів синьо-жовтий прапор, оркестр виконав мелодію "Ще не вмерла Україна", яка на той час ще не була затвердженим Гімном. До залу прибували делегації з різних районів області, всі були одягнені у національних строях.

Це була перемога національних політичних еліт.

Головою Львівської обласної ради, 141 голосом "За", депутати обрали В’ячеслава Чорновола. Його заступниками Івана Геля та Миколу Гориня.

Головним завданням на той час було реалізувати багатовікову мрію про незалежність.
Першим рішенням ради стало прийняття Відозви до народу. У цьому документі депутати висловили подяку патріотичним виборцям революційної Львівщини, дали негативну оцінку радянському минулому та пообіцяли дотримуватися курсу на революційні зміни, незалежну демократичну Українську Державу.
Робота обласних депутатів Львівщини в ті дні вплинула на поширення національного руху по всій Україні. З цього часу почався відлік "демократичних скликань" Львівської обласної ради.

Перша сесія Львівської обласної ради стала важливою подією в історії становлення незалежної України.